Prvo telemetrijsko istraživanje divlje mačke(Felis silvesris)…

Vrbovec

Vrbovec

Vrbovec IZHR PROJEKT 4.0 - RADI ONO ŠTO VOLIŠ
Vrbovec IZHR PROJEKT 4.0 - UPOZNAJMO HRVATSKU
Vrbovec HOSTING AKCIJA: Popust na hosting od 50%!
Novo: 13.06.2018  u  12:12

Vrbovec › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Prvo telemetrijsko istraživanje divlje mačke(Felis silvesris)…

 
Najnoviji videi
 
Recepti
Mrki mufini - Vrbovec, vrbovec.org Mrki mufini
Ljubitelji gorke čokolade…
Zelene rajčice i lučice u octu - Vrbovec, vrbovec.org Zelene rajčice i lučice…
Simpatične male zelene…
Rajčice punjene paštetom i mozzarellom - Vrbovec, vrbovec.org Rajčice punjene paštetom…
Brojne su inačice punjenih…
Ljuta salsa - Vrbovec, vrbovec.org Ljuta salsa
Udružili se pelati,…
Igre, igrice
Scooby-Doo - Strašni dvorac - Vrbovec, vrbovec.org Scooby-Doo - Strašni…
Scooby Doo i ekipa
Super Mario Castle - Vrbovec, vrbovec.org Super Mario Castle
Super Mario avantura
Bubblez - Vrbovec, vrbovec.org Bubblez
Za one koji vole šarene…
Povezani članci
Zadnje vijesti
CMS sistem za zahtjevne korisnike

CMS sistem za zahtjevne korisnike

 
03
 
05.2013

Prvo telemetrijsko istraživanje divlje mačke(Felis silvesris) u Hrvatskoj

Nakon dugo vremena otkako postoji telemetrijska istraživnja u Republici Hrvatskoj koja se najviše baziraju na velike zvijeri, na red je došla i jedna izuzetno zanimljiva i skrovita vrsta divlja mačka (Felis silvestris).
Prvo telemetrijsko istraživanje divlje mačke(Felis silvesris) u HrvatskojRatko Popović
 

Na Veleučilištu u Karlovcu na odjelu lovstva i zaštite prirode, gdje sam još uvijek student, imam mogućnosti sudjelovati na projektima koje Veleučilište provodi u promicanju  za što boljim razvojem i istraživanju lovstva i zaštite prirode u Hrvatskoj.  Ovaj projekt  je nastao prilikom obilaska foto-zamki u Gorskom kotaru u okviru projekta  “Monitoringa praćenja populacije euroazijskog risa na području Gorskog kotara pomoću foto-zamki.Ideja za istraživnjem divlje mačke se je rodila zbog prisutnosti većeg broja divljih mački na foto-zamkama. Nakon toga sam sve više dobivao interesa za istraživanje te vrste i ideju da ću pisati završni rad na temu divlje mačke.“Telemetrijsko istraživanje divlje mačke u zapadnoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj“.  je projekt koji sam sastavio kako bi uspjeli na jedan jedinstven način započeti prvo veće istraživanje divlje mačke u Hrvatskoj. Nažalost projekt za sad nema odeđenih sredstava koja bi pokrivala troškove istraživanja, pa je sve financirano iz vlastitih sredstava. Također želja projekta je ljudima, zaštitarima prirode i interesim skupinama približiti značenje divlje mačke koja nažalost ima nešto manje posvećene pažnje u ljudskoj svijesti. Hrvatska može biti vrlo ponosna na to što ima jednu široku biološku raznolikost koja također popunjava i divlja mačka.

Divlja mačka u Hrvatskoj  je rasprostranjena na  gotovo cijelom području, osim na jadranskim otocima.  Možda i znamo njezinu približnu rasprostranjenost, ali brojnost niti približno zbog malo ili bi se usudio reći nimalo dosadašnjih  istraživanja na toj vrsti, i da bi uopće mogli pisati o brojnosti i prostornom rasporedu divlje mačke. Tako je status  divlje mačke u Hrvatskoj ovisno o njezinom položaju gdje obitava, prema geografskom položaju koji je podjeljen prema zakonu i zakonskim regulativama. Na području koje obuhvaća dio sjeverno od rijeke Save svrstanaje prema zakonu o lovstvu u sitnu divljač te je zaštićena lovostajem i njome se gospodari prema lovnogospodarskoj osnovi, na temelju brojnosti populacije koje provode stručne osobe na poslovima lovstva.  Na području koje se proteže južno od rijeke Save divlja mačka  je  2005 godine pravilnikom o proglašavanju divljih svojti zaštićenim i strogo zaštićenim svojtama dobila status strogo zaštićene zavičajne svojte, na području Like, Gorskog kotara, Dinare i Biokova.

Prilikom  pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji lovostaj za divlju mačku  određuje se u razdoblju od 1. siječnja do 31. prosinca te će se njome gospodariti u skladu s Planom gospodarenja divljom mačkom u Republici Hrvatskoj i Akcijskim planom gospodarenja  divljom mačkom. Nadamo se da će i ovo istraživanje koje je i jedino do sad biti korisno i uzeto u obzir prilikom izrade i provedbe  plana gospodarenja i akcijskog plana gospodarenja divljom mačkom u Hrvatskoj.

Na Bjelovarskoj Bilogori točnije  u lovištu VII/6 “Jasenova“ kojim gospodari lovoovlaštenik LU “ Sveti Hubert“ . Na jednom takvom  prekrasnom dijelu  Pisaničke Bilogore, gdje si nazali i Jasenova. LU“ Sveti Hubert kao jedan uzorni lovoovlaštenik koji savjersno obavljaju dužnosti očuvanja, zaštite i korištenja divljači. Ponudili smo suradnju u istraživanju divlje mačke, vrlo rado su pristali i ustupili neprocjenjivu  suradnju na terenu, koju nam je svakodnevno pružao iskusni lovočuvar  Ivan Starčević, inžinjer lovstva i zaštite prirode.

Nakon višemjesečnih praćenja i utvrđivanja prisutnosti divlje mačke na određenim lokacijam aza koje nam je lovočuvar davao korisne savjete kako bi nam olakšao pronaći njezine tragove postavljali smo foto-zamke i u neizvijesnosti čekali kada ćemo je ugledati na fotografijama.  Zbog  kvalitetnih lokacija za koje nam je rekao lovočuvar Starčević vrlo brzo smo na foto-zamci imali slike divlje mačke. Nastavili smo dalje pratiti  stanje te iste jedinke koliko i u kojemu vremenu posjećuje to mjesto, na kojemu je bilo jasno vidljivo da obilježava svoj teritorij.  Pošto smo ustanovili da redovito dolazi na to mjesto, počeli smo planirati  kako ćemo je uhvatiti i obilježiti telemetrijskom ogrlicom. Postavili smo propisanu kaveznu klopku (neaktiviranu), kako bi se mačka navikla na nju, jer je to nešto novo na njezinom teritoriju kao što je kavezna klopka,koja je tako lijepo složena za divlje mačke, da koja prođe kroz nju za nagradu dobije VHF ogrlicu i postane prva (dama) divlja mačka koja je obilježena u Hrvatskoj.  Brzo je naručena ogrlica koju sam nažalost morao finanancirati  iz vlastitih sredstava jer projekt za sad nema sredstva za istraživanje.  Naravno ništa ne ide bez komplikacija tako i u šumi, kada smo stavili postavili kaveznu klopku tada je počela kolonija jazavaca i lisica na klopku i odjednom smo izgubili mačku, više nije posjećivala to mjesto, što govori da je bila potisnuta od konkurentnih vrsta. Opet smo morali u potragu novih lokacija,na sreću za nekoliko dana je pao snijeg i pronašli smo tragove divlje mačke u snijegu, ubrzo smo premjestili zamku nedaleko od prvog mjesta,i počeli se nadati dolasku mačke,  do tada  je već stigla ogrlica i  zatim smo akativirali kaveznu klopku,  a lovočuvar je obećao da će svakodnevno u svom redovnom obilasku kontrolirati i stanje kod kavezne klopku.

 

Dana 19.3.2013. na poziv lovočuvara koji me je obavijestio da je u kaveznoj klopki uhvaćena divlja mačka, i vrlo ugodno me obradovao.Taj dan sam imao jedan ispit  i nisam mogao sve organizirati,  pa me je profesor Vedran Slijepčević zamijenio dok sam ja polagao ispit , te u međuvremenu  organizirao kako ćemo u što kraćem vremenu iz Karlovca otići u Veliku Pisanicu i imobilizirati uhvaćenu divlju mačku  kako bi  što manje vremena provela u kaveznoj klopki. Kada smo došli na mjesto gdje je mačka uhvaćena vrlo brzo je bila kemijski imobilizirana, ustanovili smo da je odrasla ženka, te joj stavili telemetrijsku ogrlicu koja je bila namjenja divljoj mački, zatim smo uzeli sve potrebne parametre i uzorke za  daljnje analize.Nakon obrađivanja mačka je puštena u slobodu i sada redovito pratimo njezino stanje, koliko je dnevno i noćno aktivna, koliki joj je radijus kretanja i sve ostalo što uspijemo doznati iz njezinog kretanja.

Redovitim praćem oblilježene divlje mačke dobili vrlo korisnih  podataka i novih saznanja o njezninoj biologiji.  Da bi dobio vrlo korisne i što preciznije podatke praćenje se odvija bez obzira na vrijeme i atmosferske uvjete, ali jedino se tako može doći do relevantnih podataka za koje se toliko trudimo.Sada kad je uhvaćena prva i  jedina divlja mačka u Hrvatskoj, već je u planu hvatanje i druge jedinke također u lovištu “Jasenova“.  Zbog izvanredne suradnje koju su mi pružili htio bi im još jednom zahvaliti. Posebno bi se htio zahvaliti lovočuvaru Ivanu Starčeviću na pomoći koju mi je pružao i davao korisne informacije na terenu, zatim prof. Vedranu Slijepčeviću što me je uveo u svijet istraživanja zvijeri, gdje sam skupio puno iskustva ovelikim zvijerima i općenito o divljim životinjama.

Ovim putem bi htio zamoliti lovce i ostale zainteresirane skupine koje imaju bilo kakve informacije o divljoj mački, da se mogu javiti na:

Mob:098/647-507 ili na e-mail: ratko.popovic20@gmail.com

Ratko Popović

 

Autor: IZHR 4.0http://izhr.info/
 • Vrbovec Ratko Popović
 • Vrbovec Divlja mačka
 • Vrbovec Ratko Popović
 • Vrbovec Označavanje (Ratko Popović)
 • Vrbovec Ratko Popović
 • Vrbovec Ratko Popović
 • Vrbovec Ratko Popović
 • Vrbovec Ratko Popović
Vrbovec Uključite se u IZHR
Vrbovec SVI ZA SVE - IZHR
pretraži portal...
Kontaktirajte uredništvo portala grada Vrbovec
IZHR - Internet Znanje Hrvatske

 

 

Vrbovec www.adax.hr
Vrbovec www.ceramic-studio.net
Vrbovec www.darido.hr
Vrbovec www.futura-dental.hr
Vrbovec www.dokuart.hr
Vrbovec www.eurocable.hr
Vrbovec www.futura-dental.hr
Vrbovec www.herba-laboratorij.hr
Vrbovec www.metalac-inox.hr
Vrbovec www.navitech.hr
Vrbovec www.nkim.hr
Vrbovec www.showroom.hr
Vrbovec www.sesvete-medic-centar.hr
Vrbovec www.spa-studio.hr
Sveta tri kraljaNova godinaSveti StjepanBožićDan svih svetihDan neovisnostiŠpacirfestLiburnia Jazz FestivalTerraneoDan domovinske zahvalnosti
 
vrbovec.org preporuča
Studio keramike Prag - tečaj keramike
 
Online izdanje - i do 80% popusta
Glas Istre Današnje izdanje (i do 80% popusta) Novi List Današnje izdanje (i do 80% popusta) Zadarski List Današnje izdanje (i do 80% popusta)
 
Horoskop - vrbovec.org
 
 
Koje predmete bi trebalo uvesti u osnovne škole?
 •   Domaćinstvo
 •   Etiku
 •   Informatiku od 1. razreda
 •   Seksualni odgoj
 
 
IZHR 4.0

IZHR 4.0

 
 

Vrbovec › Vijesti › Gradske vijesti › Obavijesti › Prvo telemetrijsko istraživanje divlje mačke(Felis silvesris) u Hrvatskoj

 

 

 

 

 
 
Vrbovec RSS - Powered by: WMD - Web Hosting Vrbovec - CMS Vrbovec - Izrada web stranica Vrbovec - SEO Vrbovec - Web trgovina Vrbovec - Vijesti